Persoonlijk

To new beginnings…

Yes! Mijn eerste podcast kanaal is online. Vrijdagmiddag om 16.00 publiceer ik alweer mijn derde aflevering.

Wie mijn podcast over China beluistert zal horen dat het nog niet perfect is qua technische afwerking, maar dat de verhalen wel informatief en boeiend zijn. Althans, daar streef ik naar. Mijn doel is om reisinspiratie te bieden aan luxe budgetreizigers met informatieve verhalen over bestemmingen. 

Maar vooral ben ik trots dat ik mijzelf toesta om op mijn 46ste weer een beginneling te zijn.

In januari ben ik begonnen met de voorbereidingen voor mijn podcast kanaal. Ik heb veel artikelen gelezen en naar podcasts van andere podcasters geluisterd waaronder die van een behoorlijk aantal reisbloggers. Ik kreeg daardoor een beeld van wat ik miste in het landschap en welke podcast varianten ik wel en niet fijn vond om naar te luisteren. Daarna heb ik een online cursus gevolgd bij Podcasthost voor het vormgeven van mijn kanaal, en hun website meerdere keren doorgespit voor praktische informatie. Ik heb een keuze gemaakt voor een platform, waarbij ik koos voor Captivity omdat ik ook nog andere podcast kanalen wil ontwikkelen. Daarnaast heb ik mijzelf de basisbeginstelen van editen aangeleerd. Editen blijft voor mij nog altijd het moeilijkste onderdeel van een podcast maken.  

In de afgelopen periode leerde ik over content-stacking ofwel hetzelfde materiaal op verschillende manieren gebruiken. Dat was de aanleiding om de content van mijn reiswebsite KapelkaTravel te koppelen aan mijn podcast en YouTube kanaal. Dat ging niet soepel en gemakkelijk, maar is wel een manier van werken die mij aanspreekt. Om te oefenen, ben ik begonnen met mijn meest recente blogartikelen over China te verwerken tot een podcast en podcastvideo. De verschillende blogartikelen over China heb ik in een magazine verwerkt, die mensen tegen een kleine vergoeding kunnen downloaden. Op die manier kunnen ze mijn blogartikelen ook offline lezen. 

Bij de opname van mijn eerste podcast die ging over Shanghai heb ik veel fouten gemaakt. Zo maakte ik de opname in het bijzijn van twee seniore honden, die op een gegeven moment honger begonnen te krijgen. Bij de 2de podcast gebruikte ik een Rode microfoon en kon daardoor gelijk het geluidsverschil horen met de eerste podcast die ik via mijn telefoon had opgenomen. Bij het terugluisteren merkte ik dat ik veel stopwoordjes gebruikte en lege zinnen met weinig inhoud. Tijdens het opnemen van mijn 3de tot en met de 6de aflevering, alle vier in één middag, heb ik gebruik gemaakt van mijn reeds bestaande blogartikelen. Hierdoor ging het inspreken van de podcast veel beter. De 6de podcast was alleen qua uitspraak minder helder, dan de eerste. De vermoeidheid had toegeslagen. 

In het kader van mijzelf nog verder ontwikkelen, heb ik de tweede reeks afleveringen, welke gaat over Suriname, voor de camera opgenomen. Dat ging niet goed. Ondanks dat ik het beeldscherm had afgeplakt en dus gedwongen werd in de camera te kijken, vond ik mijzelf te saai om boeiend te zijn. Daarnaast ging ik sneller praten en, nou ja, ik ben gewoon té camera-bewust. Ik ga deze video opnames wel verwerken in de podcastvideo, wat een volgende stap is in het meer vertrouwd raken met beeldopnames. 

Inmiddels ligt de volgende uitdaging al op mij te wachten. Net als veel andere reisbloggers ga ik dit jaar in Nederland op ontdekkingstocht. Alleen, zoals het Kapelka Heleen betaamt, doe ik dat wel net een beetje anders dan anderen…. Ik ga een oude hessenweg, een lokale handelsroute uit de 17de eeuw,  bewandelen die loopt van Kampen naar Nordhorn in Duitsland. Deze wandeling gaat via Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Wilsum naar Nordhorn. Tijdens mijn wandeltocht ga ik op zoek naar buitenlandse invloeden in deze ogenschijnlijk kleine en ietwat saaie dorpen en steden. Want, is mijn stelling, je hoeft niet ver te reizen om ver van huis te zijn. 

Ik ga door een enorm leerproces, niet alleen ten aanzien van het maken van een podcast en alle daarbij behorende technieken en kennis, maar ook persoonlijk. Ik heb echter besloten om elk klein succes te vieren en mij niet te schamen voor imperfecties. Op het gebied van podcasten en YouTuben ben ik een beginneling en op mijn 46ste vind ik het stoer dat ik durf een beginneling te zijn. 

Daarnaast zie ik bij het maken van een podcast veel overeenkomsten met het redigeren van teksten en creëren van verhalen. Ook bij het editen van audio en video geldt dat je door iets kleins te veranderen, een groots effect kunt bereiken. En doordat ik mij weer op onbekend gebied begeef, word ik uit mijn comfortzone gehaald en bewust gemaakt van al mijn kwaliteiten die ik vaak onbewust inzet tijdens het schrijven en redigeren van teksten.

O, voordat ik het vergeet, hieronder vind je mijn podcast kanaal. Via de subscribe-knop kun je mij zowel vinden op Itunes, Spotify, Googlecast en andere podcast kanalen. Dat luistert misschien wel ietwat gemakkelijk dan via de computer.