Persoonlijk

Synergie vinden tussen denken en doen

Photo by Jukan Tateisi on Unsplash

Ik ben van oorsprong een echte doener en beslisser. Als ik een nieuw projectidee in mijn hoofd heb, ga ik gelijk aan de slag. Terwijl ik mijn idee aan het uitvoeren ben, leer ik mijzelf de juiste vaardigheden aan, los ik problemen op die ik onderweg tegenkom, en werk ik mijn idee verder uit. De eerste eindproducten zijn dan niet perfect, maar wel snel opgeleverd en worden gaandeweg steeds beter op basis van feedback en reflectie.

Mijn man is een echte denker, gecombineerd met een dromer. Hij kan uren en dagen praten over wat hij zou willen doen, en als hij besluit dat hij zijn idee wil gaan realiseren, dan gaat hij eerst uren op YouTube en via Podcasts luisteren naar hoe anderen het één en ander hebben gedaan. In mijn ogen duurt het eeuwen voordat hij in de actie komt, maar als hij dan begint, dan weet hij precies wat hij gaat doen en hoe. Zijn eerste eindproducten zijn van hoge kwaliteit, maar het duurt lang voordat hij iets aflevert.

Daar waar ik mijn man af en toe uit het denken haal en stimuleer om te gaan handelen, haalt hij mij af en toe uit het doen en laat hij mij nadenken. Vragen als, kun je dan niet beter eerst even kijken wat je nodig hebt, vind ik nog steeds vervelend, maar vaak moet ik later erkennen dat hij gelijk had. Hetzelfde geldt voor hem als ik hem wijs op het feit dat hij van te voren alles kan uitdenken, maar dat hij pas weet wat hij nodig heeft als hij van start gaat. Hij erkent dan dat hij de dingen soms ingewikkelder heeft gemaakt dan nodig is, en te lang heeft gewacht met handelen.

Als ik vanuit het doen even stil sta om na te denken en te dromen, dan gaat daarna het switchen tussen doen en denken veel gemakkelijker. Ik evalueer mijn manier van werken, duik weer even wat kennis op, en pas mijn werkproces aan voordat ik verder ga met het doen. De kunst is om op tijd uit je voorkeur te stappen, en het tegenovergestelde te gaan doen. Dat gaat steeds beter.

Tijdens het schrijven van teksten, vind ik de perfecte balans tussen denken en doen. Zowel mijn denk- als doe-kracht wordt tijdens het schrijfproces aangesproken. Nadenken over het doel van de tekst, en tegelijkertijd het doel opschrijven om te zien of het goed klinkt en klopt voor de opdrachtgever. Nadenken over de opzet van een basisstructuur, en daarmee in steekwoorden het verhaal al uitschrijven.

Tijdens het schrijven van teksten, vindt bij mij de perfecte combinatie van denken en doen plaats. En met die combinatie lever ik de beste en mooiste teksten af. Bij elke opdracht voel ik mij uitgedaagd om deze synergie tussen denken en doen op te zoeken en te perfectioneren.