Persoonlijk, Persoonlijk, Reviews

Inspiratie en voorbeeld – Joris Luyendijk

Joris Luyendijk heeft mij geïnspireerd. Niet alleen door de inhoud van zijn boekje ‘Kunnen we praten’, maar vooral door de wijze waarop hij het heeft geschreven en hoe hij zijn visie op journalistiek weergeeft.

Inspiratievol, omdat hij zich openstelt voor andere perspectieven en meningen, en deze niet gelijk veroordeelt. Ik bewonder z’n eerlijkheid over wat hij goed vindt aan Wilders en Brexit-aanhangers, ook al is hij het niet met ze eens. In zijn presentatie geeft hij zijn persoonlijke ervaringen weer, die zijn mening in eerste instantie hebben gevormd, maar gaat hij ook op zoek naar contra-argumenten en combineert dat met feiten en interviews die hij heeft gehouden met diverse belanghebbenden. Dit is voor mij een voorbeeld van een echte onderzoeksjournalist, die een onderwerp van verschillende kanten benadert. In de wijze waarop hij schrijft, waarborgt hij dat de lezer zijn gedachtegang goed kan volgen. Dit biedt openingen voor een discussie met anderen en/of de journalist zelf.

Inspiratievol, omdat hij woorden geeft aan de wijze waarop ik zou willen werken als journalist. Hoe ik een verhaal zou willen overbrengen aan anderen. Niet één waarheid, maar een rijkheid aan beelden die ook conflicterend kunnen zijn. Om eerst een onderwerp ècht te begrijpen en van daaruit te schrijven op zo’n manier dat het toegankelijk en begrijpbaar blijft; daar ligt de uitdaging voor mij.

Inspiratievol, omdat het mijn drive als schrijver en journalist aanwakkert. Als beginnend schrijver en onderzoeker zou ik graag willen werken voor mensen en organisaties die proberen voor- en tegenargumenten zoveel mogelijk objectief weer te geven en proberen ieders positie te begrijpen. Ik hoef niet persé antwoorden te geven of een mening te hebben, maar wil wel zo goed mogelijk de werkelijkheid in al zijn diversiteit naar voren te brengen.

Laat je ook inspireren en lees dit kleine en inspirerende boek als e-pub of als paperback.