Blogs

Klein woordje, groots effect

Welke wereld creëer jij voor jezelf, je klanten en de dierbaren om je heen? Is het een wereld van groei en ontwikkeling, of een wereld van oordelen en ‘moeten’?

Als iemand zegt ‘Ik moet …‘, dan antwoord ik vaak met “Wat wil je?”  

In de afgelopen weken heb ik er een persoonlijk project van gemaakt om aandachtig te luisteren naar mijzelf en anderen op het gebruik van het werkwoord ‘moeten’. Niet alleen corrigeerde ik mijn eigen taalgebruik, maar wees ook anderen op het gebruik van dit dwingende werkwoord. Dat deed ik, omdat ik geloof dat je je eigen wereld creëert met wat je zegt.

“Met je woorden bevestig je voor de wereld en jezelf wat je belangrijk vindt”

Woorden hebben enorme kracht, ze kunnen iemand doen verdorren en laten groeien. Zinnen waarin het werkwoord ‘moeten’ wordt gebruikt, hebben altijd iets dwingends, iets voorschrijvend. “Ik moet boodschappen doen“, “Ik moet vaker naar netwerkbijeenkomsten gaan en daar mensen aanspreken“, of “Ik moet nu echt afvallen.

Negen van de tien keer wil je iets veranderen en met het werkwoord ‘moeten’ benadruk je dat. Alleen verdwijnt daardoor ook de vrijwilligheid en de motivatie om daadwerkelijk te veranderen. Dat wat je ‘moet doen’ is niet meer leuk om te doen.

Moet je echt boodschappen doen? Je kunt ook een maaltijd afhalen, jezelf uitnodigen bij een vriend, of één keer een gewone boterham met pindakaas eten. “Wat wil je?”

En zijn er geen andere manieren om klanten binnen te halen, dan bij een netwerkborrel? “Hoe wil JIJ het doen?”

En misschien vind je het helemaal niet nodig om af te vallen, maar zeg je dat omdat je denkt dat anderen dat vinden. “Waarom zou je moeten?”

Humans are born with the power of creation, and we are constantly creating stories with the words that we learned.

We create the story of our own life, the story of our family, the story of our community, the story of our country, the story of humanity, the story of the entire world.

Every one of us has a story that we share, a message that we deliver to ourselves, and to everyone and everything around us.

Ook ik zit vol oordelen over wat ik nu eigenlijk wel en niet zou moeten doen. Maar door na te denken over mijn manier van denken, spreken en schrijven, ofwel het verhaal dat ik vertel, denk ik na over wie ik wil zijn. En door dat te doen, leer ik steeds beter de juiste woorden te kiezen en daarmee een wereld te creëren waarin ik mij thuis en gelukkig voel.

En jij? Hoe verhoud jij je tot het werkwoord ‘moeten’?

But if you are the one who is talking to yourself,

then who is listening?